Pedagogiile alternative -  ultima inovație

în educație.

 

Învățământul alternativ este o formă de organizare a procesului didactic care oferă o altă variantă educativă, diferită de cea din sistemul național de învățământ. Există alternative educaționale atât de stat, cât și particulare, iar pluralismul educațional include atât învățământul particular, cât și alternativele educaționale sau învățământul confesional.

Conform „Dicționarului de pedagogie” (Horst Schaub și Karl G. Zenke, Editura Polirom, 2001), termenul „învățământ alternativ” este definit ca fiind „activitatea care se desfășoară în instituții școlare, după obiective, organizare, conținut, forme de predare și învățare, mijloace, viața școlii și activitatea părinților, cu abatere totală sau parțială de la caracteristicile unitare ale școlii de stat și care oferă o altă variantă de instruire și educare”.

Aceste alternative educaționale funcționează atât ca unități independente, sub forma învățământului particular, cât și în cadrul sistemului de învățământului public, dacă sunt constituite grupe sau clase la care predarea este conformă cu unul dintre sisteme educaționale alternative.

O școală fără manuale, fără note, fără ierarhii și comparații între elevi, fără competiții, fără examene, unde copiii asimilează informația prin joc, descoperind singuri, fără să stea drepți în bancă ascultând discursul învățătorului pare de neconceput în sistemul de învățământ tradițional românesc.

Și totuși acest tip de școală, unde elevului i se permite să evolueze cercetând singur, în ritmul lui, fără să fie supus unor presiuni venite fie din partea colegilor, fie din partea profesorului este foarte dezvoltat în mod special în Statele Unite ale Americii, dar și în mare parte dintre țările europene.

Timid pedagogiile alternative au prins și la noi în țară, cu precădere în instituții de învățământ private, și sunt din ce în ce mai căutate de părinții care au înțeles că nu nota din carnetul elevului contează, ci modalitatea în care i se permite acestuia să asimileze informații noi, să se dezvolte și să-și aleagă singur, dar sub atentă observație, ceea ce vrea să descopere.

Cele mai întâlnite alternative educaționale din România sunt Step by Step, Montessori și Waldorf. Deși sunt diferite ca metodă de învățare, cele trei tipuri de pedagogii sunt legate între ele prin faptul că educația este centrată pe elev, iar jocul, ca metodă de asimilare de noi informații și abilități, este rege în clasă.